Blaty kuchenne ceramiczne to codzienny warsztat każdej gospodyni. Muszą znieść wiele – cięcie nożem, uderzenie tłuczkiem, zalanie tłuszczem, sokiem czy atak chemicznych środków czyszczących. Dlatego muszą być odporne, a do tego powinny pasować do wystroju wnętrza. Jakie blaty wytrzymają w kuchni najwięcej? Oto krótkie omówienie blatów kamiennych i ceramicznych.
Blaty kamienne
Najlepszym typem blatu kamiennego jest blat z granitu, gdyż jest najtrwalszy. Jego grubość powinna wynosić 30 mm, ponieważ przy grubości 20 mm jest za cienki, a 40 mm – za gruby. Granit jest piękny. Ma niepowtarzalne kolory i może mieć strukturę żyłkowaną lub ziarnistą. Blaty granitowe są bardzo efektowne, eleganckie i długowieczne. Mają najwyższą trwałość, są odporne na ścieranie, temperaturę, plamienie, można na nich stawiać bezpośrednio gorące naczynia, można na nich kroić produkty. Utrzymanie ich w czystości jest niezwykle proste. Naprawdę ciężko znaleźć ich wady. Może to, że jeśli pracujemy bezpośrednio na blacie, to słychać nawet najdrobniejsze uderzenie. Poza tym w przypadku uszkodzenia, trzeba wymieniać cały blat. Największa ich wada to niestety wysoka cena.
Blaty ceramiczne
Z płytek ceramicznych najlepsze są gres i terakota, bo są odporne na zaplamienia i temperaturę. Płytki te są w sprzedaży w tak niezliczonych wzorach, że każdy blat może mieć jedyny i niepowtarzalny wygląd. Według mnie lepiej wyglądają na blacie płytki w niewielkich rozmiarach. W przypadku ich zastosowania krawędzie blatu musimy wykończyć np. ozdobną ceramiczną listwą. Blaty ceramiczne mają wiele zalet. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, na ścieranie i wysoką temperaturę. Plusem jest to, że w razie uszkodzenia, można wymienić fragment blatu (jeśli oczywiście zostawiliśmy sobie kilka płytek na zapas). Jest jedno ale. Same płytki są łatwe do czyszczenia, ale fugi między nimi już nie. Z czasem po prostu zmieniają barwę od zanieczyszczeń, dlatego aby móc ponownie cieszyć się pięknem blatu, najlepiej jest je usunąć, a szczeliny wypełnić nową fugą.